Τεφλόν | νέο ποιητικό σκεύος

02/06/2009

Langston Hughes, Christ in Alabama

Filed under: Αφορμές,Τεύχος Ένα — kyokokishida @ 2:02 πμ

Christ is a Nigger,Hughes
Beaten and black –
O, bare you back.

Mary is His Mother –
Mammy of the South
Silence your mouth.

God’s His Father
White Master above,
Grant us your love.

Most holy bastard
of the bleeding mouth:
Nigger Christ
On the cross of the South.

Τον Δεκέμβρη του 1931 ο Langston Hughes δημοσιεύει στην επιθεώρηση Contempo το παραπάνω ποίημα με αφορμή την ιστορική δίκη εννέα Αφροαμερικάνων νεαρών στην Αλαμπάμα, γνωστών ως Scottsboro Boys. Η υπόθεση, που έφτασε μέχρι το Ανώτερο Δικαστήριο, υπήρξε κομβική για την περαιτέρω θεσμοθέτηση της συμετοχής των Αφροαμερικανών πολιτών στα σώματα ενόρκων, από τα οποία μέχρι τότε εξαιρούνταν, και του δικαιώματος σε κατάλληλο συνήγορο υπεράσπισης (οι εν λόγω κατηγορούμενοι δικάστηκαν από αμιγώς λευκά σώματα ενόρκων, οι δικηγόροι τους δεν είχαν πείρα σε υποθέσεις ποινικού δικαίου και ο δικαστής ξεκινούσε την επόμενη δίκη πριν καν οι ένορκοι αποφανθούν για την προηγούμενη, για να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά χαρακτηριστικά του πρώτου γύρου από δίκες, που σκιαγραφούν γλαφυρά τις φυλετικές προκαταλήψεις της εποχής). Πολλοί θεώρούν την υπόθεση αυτή προάγγελο του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα (Civil Rights Movement).

Την Πρωταπριλιά του 2009, γυρίζοντας από τη βιβλιοθήκη απ’ όπου αλίευσα το ποίημα του Hughes και την εικόνα που το συνοδεύει, διαβάζω για τη δίκη του ληστή της Εθνικής Τράπεζας στο Γκύζη Γιώργου Βούτση-Βογιατζή. Το σώμα των ενόρκων αποτελούν τέσσερεις τραπεζικοί υπάλληλοι, τρεις εκ των οποίων εργάζονται στην Εθνική, τουτέστιν η πολιτική αγωγή -βλέπε Εθνική Τράπεζα- δικάζει τον κατηγορούμενο.

Θυμάμαι και ξαναδιαβάζω το «Σκέψεις ενός ληστού ή η καταδίκη της κοινωνίας» του Δημήτριου Παπαρρηγόπουλου (γιος του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, διδάκτορας Νομικής, ποιητής με λεοπαρντικές επιδράσεις, θεωρούμενος πρόδρομος του Καρυωτάκη).Τα βιογραφικά στοιχεία στο διαδίκτυο και στις ανθολογίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ως αιτία του πρόωρου θανάτου του την εγκεφαλική συμφόρεση, παραλείποντας το πιό σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, που διασώζει ο πρόσφατα εκλιπών Λεωνίδας Χρηστάκης στο βιβλίο του «Οι δικοί μας Άγιοι», και ενέχεi πάλι μια δίκη. Ο Παπαρρηγόπουλος υπηρξε ουσιαστικά ένας από τους πρώτους αρνητές σίτισης, όπως ακριβώς υπήρξαν και τα Scottsboro Boys και η αντίδραση του Hughes προμήνυμα του Κ.Π.Δ.. Ένας «πρόδρομος του βιωμένου αναρχισμού», όπως αναφέρει ο Χρηστάκης στο βιβλίο. «Στη γωνίαν Ιπποκράτους και Ακαδημίας άρχισε την «άρνησην λήψεως τροφής», όπως γράφτηκε, για τις κακές συνθήκες διαβώσης των φυλακισμένων εργατών, που υπερασπιζόταν, στις δίκες των Λαυρεωτικών. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες «θάνατος εκ μελαγχολίας»».

Εδώ το κομμάτι του Leadbelly, εν ονόματι «Scottsboro Boys».

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: