Τεφλόν | νέο ποιητικό σκεύος

31/05/2012

Eyal Weizman, Μέσα από τοίχους

Filed under: Αφορμές — kyokokishida @ 2:24 μμ

Ο ελιγμός που εκτέλεσαν οι μονάδες του ισραηλινού στρατού τον Απρίλιο του 2002 κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης χαρακτηρίστηκε από τον διοικητή της, Ταξίαρχο Αβίβ Κοχάβι, ως «αντεστραμμένη γεωμετρία», την οποία όρισε ως την αναδιοργάνωση του αστικού συντακτικού μέσω μιας σειράς μικρο-τακτικών δράσεων.

Οι στρατιώτες απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τις οδούς, τους δρόμους, τα δρομάκια και τις αυλές που καθορίζουν τη λογική της κίνησης στην πόλη, καθώς επίσης και τις εξώπορτες, τις εσωτερικές σκάλες και τα παράθυρα που συγκροτούν την τάξη των κτισμάτων˙ αντίθετα, προτίμησαν να τρυπήσουν μεσοτοιχίες, οροφές και πατώματα και να κινηθούν κατά μήκος διαδρομών 100 μέτρων στο εσωτερικό σπιτιών, διαπερνώντας τον πυκνό και συνεχή αστικό ιστό. Παρότι αρκετές χιλιάδες Ισραηλινών στρατιωτών και εκατοντάδες Παλαιστίνιων ανταρτών ελίσσονταν συγχρόνως στην πόλη, είχαν αφομοιωθεί στον ιστό της σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν εν πολλοίς αόρατοι από αέρoς ανά πάσα στιγμή. Αυτή η μορφή κίνησης αποτελεί μέρος μίας τακτικής, στην οποία ο στρατός αναφέρεται –με μεταφορές που δανείζεται από τους σχηματισμούς συναθροισμένων ζώων– με τους όρους «συρροή» και «προσβολή».

Η κίνηση εντός των σπιτιών μετέτρεψε το εσωτερικό σε εξωτερικό και τους ιδιωτικούς χώρους σε ανοικτές οδούς. Η μάχη έλαβε χώρα μέσα σε ημικατεδαφισμένα σαλόνια, υπνοδωμάτια και διαδρόμους. Δεν ήταν η δοσμένη τάξη του χώρου που υπαγόρευε τα μοτίβα κίνησης, αλλά η ίδια η κίνηση που παρήγαγε τον χώρο γύρω της. Αυτή η τρισδιάστατη κίνηση μέσα από τοίχους, οροφές και πατώματα του κυρίου όγκου της πόλης επανερμήνευσε, βραχυκύκλωσε και ανασύνθεσε τόσο το αρχιτεκτονικό όσο και το αστικό συντακτικό. Οι τακτικές της «προέλασης μέσα από τοίχους» εμπεριείχαν μια εννοιολόγηση της πόλης όχι απλά ως τον τόπο, αλλά ως το ίδιο το μέσο του πολέμου –ένα ευέλικτο, σχεδόν υγρό υλικό, αέναα συνεκτικό και ρευστό.

Μετάφραση: Γιάννης-Ορέστης Παπαδηµητρίου

Το βιβλίο του Eyal Weizman κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τοποβόρος. Περισσότερα εδώ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: